مقالات

معرفی انواع مکمل سوخت خودرو

معرفی انواع مکمل سوخت خودرو

مکمل سوخت خودرو چیست؟

مکمل سوخت خودرو یکی از افزودنی‌های رایج برای خودرو‌ها به حساب می‌آید و برای اهداف خاصی از هر یک از آنها استفاده می‌کنیم.  در زمان سوخت‌گیری در کنار بنزین یا گازوئیل به باک خودرو افزوده می‌شود تا عملکرد خودرو‌ها را در زمان فعالیت بهبود ببخشد. البته درباره روش این کار صحبت خواهیم کرد.

نکات مهم درباره مکمل‌های سوخت در بازار

در بازار انواع مختلفی از اکتان‌ها و مکمل‌ها وجود دارد که برخی از آن‌ها توسط شرکت‌های تولید کننده‌ مختلفی روانه بازار شده‌اند، اما درباره مکمل‌ها باید این نکته را بدانید که هر مکمل با توجه به شرکت تولید کننده قضاوت نمی‌شود و در اکثر مواقع برای خریدار کاربرد و عملکرد مکمل مهم است.

  1. مکمل‌های سوختی انواع مختلفی دارند که از کاربرد گرفته تا نوع خودرویی که مکمل‌ برایش مناسب است، قابل تغییر خواهد بود. نکته مهم دیگر در انتخاب مکمل‌های سوختی عمر موتور است. در زمان انتخاب این محصولات باید عمر موتور را در نظر داشته باشید، زیرا برای هر موتور با عمر مشخص، مکمل خاصی در نظر گرفته می‌شود که از آسیب رسیدن به موتور جلوگیری به عمل می‌آید.
  2. دیگر نکته‌ای که همیشه باید در زمان خرید مکمل‌های سوختی در نظر داشته باشید، اصلی و تقلبی بودن آن‌ها است. زیرا یک محصول تقلبی به سادگی می‌تواند از بخش سوخت و سوخت‌رسانی گرفته تا موتور و قطعات وابسته به آن را دچار اختلال و خرابی کند که ضرر سنگینی برای شما محسوب می‌شود. بنابراین اگر دیدید که مکملی قیمت ارزانی نسبت به محصولات دیگر بازار دارد، باید به آن شک کرده و از خرید آن امتناع کنید.

موارد کاربرد مکمل سوخت خودرو

کاربرد مکمل سوخت صرفا این نیست که از مشکلاتی که ممکن است برای قطعات پیش بیاید پیشگیری کند. برخی از آنها حتی یک‌سری از مشکلات خودرو را برطرف می‌کنند. برای مثال، استفاده از مکمل‌ها باعث می‌شود قطعات روان‌تر کار کنند و بنابراین اصطکاک کاهش می‌یابد. این به‌نوبه خود باعث می‌شود موتور در هنگام استارت‌زدن یا در جا کار کردن سخت کار نکند. وقتی موتور روان کار می‌کند، عملکرد قدرتمندتری دارد.

برخی از مکمل‌های سوخت می‌توانند مواد شیمیایی سخت را حل کنند تا تمیزکردن آن برایتان راحت‌تر باشد. تثبیت‌کننده باعث بهره‌وری و کارآمدی مصرف سوخت می‌شود، زیرا موتور نیازی ندارد که برای شروع حرکت سخت کار کند. بنابراین یکی از کاربردهای سوخت صرفه‌جویی در مصرف سوخت است.

انواع مکمل‌های سوخت

مکمل سوخت انواع مختلفی دارد. از اصلی‌ترین مکمل‌ها می‌توان به پاک‌کننده‌ها، روان‌کننده‌ها، تقویت‌کننده اکتان (اکتان بوستر) و تثبیت‌کننده‌ها اشاره کرد. به‌جز این موارد، گاهی ترکیبی از این مکمل‌ها هم در بازار موجود است. انتخاب نوع مکمل سوخت به نوع موتور و برنامه شما برای استفاده از ماشین بستگی دارد.

به‌طورکلی، همه انواع مکمل بنزین را می‌توان در دو دسته جای داد: آنهایی که برای بهبود عملکرد موتور در زمانی که مرتب از ماشین استفاده می‌کنید طراحی شده‌اند و دسته دوم آنهایی که برای خودروهایی طراحی شده‌اند که هر از گاهی از آنها استفاده می‌کنید یا مدتی طولانی در پارکینگ بلااستفاده می‌مانند.

بنابراین انواع مختلفی از مکمل‌های سوخت وجود دارند اما برخی از اصلی‌ترین آنها عبارت‌اند از:

 ۱- پایدار کننده سوخت

اگر مدت‌زمان وجود بنزین در باک طولانی شود، کیفیت آن کاهش پیدا می‌کند. این کاهش کیفیت به دلیل تجزیه بنزین ذخیره‌شده در باک اتفاق می‌افتد و نتیجه آن تشکیل رسوبات و موادی صمغی شکل است. درنهایت رسوب این لخته‌ها روی بخش‌های مختلف سیستم سوخت‌رسانی خودرو، عملکرد این سامانه را دچار اختلال می‌کند.

مکمل‌های پایدار کننده سوخت برای جلوگیری از کاهش کیفیت بنزین در باک تولید شده‌اند. این مکمل‌ها سرعت تشکیل مواد لاکی‌شکل را کند کرده و درنتیجه از سیستم سوخت‌رسانی محافظت می‌کنند.

۲- افزاینده کیفیت سوخت

این مکمل که با عنوان Gas treatments شناخته می‌شود، با پلی ایزو بوتان فرموله می‌شود و به همین دلیل ارزان و در دسترس است. این مکمل‌ها با از بین بردن رسوبات مضر کربن به خروج مایعات و تجزیه ذرات آب که باعث رقیق‌شدن سوخت می‌شود کمک می‌کنند که در نتیجه کیفیت سوخت را بالا می‌برد.

۳- پاک‌کننده سیستم سوخت

بخش عظیمی از بیشتر مکمل‌های سوخت امروزی را پاک‌کننده‌ها تشکیل می‌دهند. بسیاری از پاک‌کننده‌ها به این منظور طراحی شده‌اند که فقط قسمت‌های خاصی از موتور را هدف قرار دهند. برای مثال پاک‌کننده انژکتورهای سوخت صرفا برای اطمینان از اینکه انژکتورها مسدود یا کند نباشند طراحی‌شده‌است.

پاک‌کننده‌های سیستم سوخت، کربن و سایر مواد زاید که در سیستم سوخت جمع می‌شوند شستشو می‌دهند. البته برخی از آنها ادعا می‌کنند که می‌توانند با خوردگی و زنگ‌زدگی سیستم سوخت که در ماشین‌هایی بیشتر اتفاق می‌افتد که از سوخت با میزان اتانول بالا استفاده می‌کنند، مبارزه کنند. این ادعا نادرست است و فقط یک دروغ تبلیغاتی است.

مکمل انژکتورشور

پاک‌کننده‌های انژکتور که با fuel injector cleaner نشان داده می‌شود، نوع خاصی از پاک‌کننده‌های سیستم سوخت هستند. این پاک‌کننده حاوی پلی اتر آمین (PEA) است و جزو قوی‌ترین مواد پاک‌کننده به شمار می‌رود.

این پاک‌کننده می‌تواند کربن جمع‌شده روی انژکتورهای سوخت را از بین ببرد. این مسأله به‌ویژه در خودروهایی که موتورهای سطح بالا دارند و تنظیم میل بادامک آنها طوری است که به تجمع کربن بیشتر منجر می‌شود از اهمیت بیشتری برخوردار است.

تجمع کربن باعث می‌شود مسافتی که با مقدار معینی از سوخت طی می‌کنید، کمتر از حد معمول باشد. اگر زیاد در بزرگراه رانندگی نمی‌کنید و بیشتر رفت‌وآمد شما در مسیرهای کوتاه است، موتور خودرویتان آن‌قدر گرم نمی‌شود که خودش بتواند خودش را تمیز کند. بنابراین احتمالا لازم است از این مکمل استفاده کنید. مکمل پاک‌کننده انژکتور می‌تواند گرفتگی و تجمع کربن روی فیلتر سوخت را هم برطرف کند.

۴- روان‌کننده‌ها

روان‌کننده برای جلوگیری از فرسودگی اجزای موتور پس از مدت طولانی که از خودرو استفاده می‌کنید طراحی‌شده‌است. مانند بسیاری از مکمل‌های دیگر، روان‌کننده‌ها هم هدفمند هستند و به رانندگان کمک می‌کنند مشکلات موجود در بخش‌های مختلف موتور را برطرف کنند.

۵- مکمل ‌های اکتان‌افزا (Octane Booster)

تقویت‌کننده یا افزایش دهنده اکتان که به اکتان بوستر (octane booster) معروف است، سطح اکتان سوخت را افزایش می‌دهد. تقویت‌کننده سطح اکتان به پاک‌سازی رسوبات کربن از سیستم سوخت‌رسانی کمک می‌کند. سطح بالاتر اکتان، انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش می‌دهد. اگر می‌خواهید از اکتان بوستر استفاده کنید، همیشه قبل از بنزین زدن باید آن را در باک بریزید.

۶- مکمل‌های سوخت دیزلی

ازآنجایی‌که سوخت دیزل نسبت به بنزین سنگین‌تر است و فرآیندهای کمتری روی آن انجام گرفته‌اند، خودروهای دیزلی نیاز بیشتری به استفاده از مکمل سوخت دارند. افزایش پایداری سوخت، بالا بردن عدد ستان و جلوگیری از منجمد شدن سوخت در دماهای پایین از جمله ویژگی‌هایی هستند که در مکمل‌های سوخت دیزل وجود دارند.

۷- مکمل­‌ های ضد ناک زدن  (Antiknock )

این نوع مکمل، از ناک زدن یا همان منفجر شدن زود هنگامِ سوخت در محفظه احتراق جلوگیری می ‌کند که این موضوع، باعث جلوگیری از آسیب رسیدن به پیشرانه خواهد شد.

۸- مکمل سوخت خودرو  اکسیژن ­‌دار  (Oxygenate )

به واسطه وجود اکسیژن در ترکیب این نوع مکمل، میزان مونواکسید کربن و دوده تولید‌شده توسط خودرو کاهش خواهند یافت.

نحوه استفاده از مکمل‌ بنزین

در اکثر موارد، استفاده‌از مکمل چه به صورت مایع و چه به صورت قرص بسیار آسان است. فقط باید مایع یا قرص در هنگام سوخت­گیری، درون باک بنزین ریخته‌شود (با این وجود، پیشنهاد می­‌کنیم همیشه پیش از استفاده، راهنمای ذکر‌شده روی بطری یا بسته‌بندی را مطالعه کنید).

به این ترتیب، مکمل در بنزین حل‌شده و توسط پمپ سوخت، به انژکتورها هدایت می­‌شود. پس از آن، مکمل وارد محفظه‌­های احتراق می­‌شود و باعث تمیز شدن تمام قسمت‌­هایی که از آن­ها عبور کرده خواهد شد (البته در صورتی که از نوع شوینده از مکمل بنزین استفاده کنید).

نکات ضروری درباره مکمل سوخت خودرو

  1. اگر مکمل سوخت خودرو با پوست یا چشم‌تان تماس پیدا کرد، بلافاصله آنها را بشویید. اگر اشتباها آن را خوردید، به‌سرعت به مراکز درمانی مراجعه کنید.
  2. برای دستیابی به بهترین نتیجه همیشه قبل از بنزین (یا سوخت‌های دیزلی) مکمل را در باک بریزید و بعد بنزین بزنید. این مواد شیمیایی قبل از احتراق بهتر کار می‌کنند.
  3. برای اینکه از موتور ماشین‌تان محافظت کنید، همیشه از مقدار مناسبی از مکمل استفاده کنید و هر وقت تمام شد دوباره مکمل بریزید. استفاده از مکمل بیشتر از مقدار توصیه‌شده نتیجه‌ای جز آسیب‌دیدگی موتور نخواهد داشت.

سخن پایانی

در این مطلب از سایت فیرون اویل با شما کاربران گرامی همراه بودیم و درباره مکمل‌های سوخت خودرو اطلاعاتی را در اختیارتان گذاشتیم. به نکته توجه داشته باشید که اگر خودرویتان نیاز به مکمل سوخت خودرو ندارد، از آن استفاده نکنید، زیرا تاثیر بسیار کمی بر روی کیفیت سواری داشته و هزینه زیادی را بر روی دستتان خواهد گذاشت. در صورتی که نمی‌دانید چه نوع مکملی برای خودرویتان مناسب است، می‌توانید دفترچه راهنمای خودرو را مشاهده کرده و یا از فروشنده متخصص راهنمایی بگیرید تا محصول درستی را برای خودرو انتخاب نمایید.

 

مکمل سوخت خوب است یا نه؟

درواقع پاسخ این است که بستگی دارد. برخی از مکمل‌های سوخت با ادعاهای عجیب‌وغریبی درباره بهبود فوق‌العاده عملکرد موتور در بازار به فروش می‌رسند. برای نمونه «۲۰% صرفه‌جویی در مصرف سوخت» ادعایی است که نباید به آن توجه کنید. صرفا برای هدفی که دارید مکمل سوخت بخرید. برخی از مکمل‌ها مانند پاک‌کننده‌ها یا تثبیت‌کننده‌ها واقعا خوب کار می‌کنند.

آیا مکمل سوخت به ماشین آسیب می‌رساند؟

مکمل سوخت برای وسایل نقلیه بی‌ضرر است. شما می‌توانید با خیال راحت از مکمل استفاده کنید، به‌شرطی که نوع درست آن را انتخاب کنید، بیشتر از مقدار توصیه‌شده آن را در باک نریزید و دقیقا بدانید چه زمانی باید آن را به سوخت اضافه کنید. درغیراین‌صورت هیچ ضرری برای ماشین نخواهد داشت.

چه زمانی باید مکمل را اضافه کنیم؟

مکمل‌ها قبل از احتراق بهترین عملکرد را دارند، بنابراین همیشه قبل از بنزین زدن بعدی، مکمل را اضافه کنید. باک باید خالی یا کمی بنزین داشته باشد. فراموش نکنید که حتی اگر باک خالی است و بنزین ندارد، باز هم مجاز نیستید بیش از اندازه توصیه‌شده مکمل بریزید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *